Sämpylät

Sämpylät

Olen vuosien varrella kokeillut kaikkia mahdollisia sämpyläjauhoja tai jauhosekoituksia. Paljastan tässä ”luottojauhoni” sekä uuden kokeilun. On siis pakko nyt tehdä tuotemainontaa. 

Leivon sämpylöitä lähes viikoittain pakkaseen enkä juurikaan osta vaaleaa leipää. Luottosämpylät (Mummulan takuuvarmat herkkusämpylät) ovat  Kertun lemppareita, varsinkin uunituoreena. Siksi niitä pitääkin olla aina tehtynä, kun mummulaan tulijat saapuvat.  Ja parhaimmillaan lomien aikana sämpylöitä leivotaan monta kertaa viikossa.

Vaaliteltan sämpylät: Uusi jauhoseos testaukseen

Huomasin kaupan hyllyssä uuden jauhoseoksen, jälleen Mylläreiltä. Päätin kokeilla sitä  leipoessani vaaliteltoille. Tuli uunituoretta jaettavaa, kun esitekin valmistui. 

Jauhoseoksen ainesosat

VEHNÄjauho, täysjyväKAURArouhe, täysjyväRUISjauho, auringonkukansiemen 4,4 %, paahdettu pellavansiemenrouhe 3,6 %, OHRAmallas ja jauhonparanne (askorbiinihappo)

Tein Taikinan pussin ohjeen mukaan, tosin kaksinkertaisena. Mutta mielestäni siinä oli liian suuri jauhomäärä ja lisäsin nestettä ja siihen sekoitettua hiivaa. Niinpä lopulta taikinani koostui:

  • 1,2 dl haaleaa vettä
  • 1, 25 palaa hiivaa + 1 kuivahiivapussi
  • suolaa (n. 1 rl)
  • öljyä, n. 1 dl
  • jauhoa n. 2.1 l.

Tein kohotuksen jälkeen taikinasta pöyköjä, jotka leikkasin parin paloiksi. Annoin kohota ja paistoin n. 20 minuuttia. 

Valmiit sämpylät eivät mielestäni olleet heti uunista otettuna ihan parhaimmillaan, vaan jäähtyneenä.  Seuraavalla kerralla teen vielä vähän löysemmän taikinan ja suurempia sämpylöitä. Jauhoseos ”moni jatkoon”; on ihan hyvä vaihtoehto ”luottoseokselle”.

Mummulan takuuvarmat herkkusämpylät

Tässä vielä ohje sämpylöihin, joita aina pitää löytyä mummulan pakkasesta. Leivon sämpylät yleensä näin:

  • 1,5 palaa hiivaa (tai n. 2 pussia kuivahiivaa)
  • n. 1-2 tl suolaa (käytän itse aika vähän)
  • 7,5 dl kädenlämpöistä vettä
  • pieni loraus siirappia (n. 1-2 tl)
  • loraus kasviöljyä (n. 2 rl), käytän itse oliiviöljyä

Sekoitetaan, niin, että hiiva sulaa nesteeseen. Lisätään seokseen

  • n. 4-5 dl Myllärin hurjan viljainen jauhoseosta (luomu)
  • halutessaan voi lisätä myös auringonkukansiemeniä

Annetaan seoksen seistä n. 30 min ja lisätään jauhoja. Tähän nestemäärään sopiva määrä on lähes koko 1 kg jauhopussi.

Taikinaa voi sekoittaa vaikka puuhaarukalla voimakkaasti, niin sitko paranee.

Annetaan taikinan nousta n. 30 – 40 min.

Leivon itse sämpylät yleensä ottamalla suurella lusikalla suoraan taikinakiposta ”kasoja” pellille (leivinpaperin päälle). Tästä määrästä taikinaa tulee n. kolme pellistä (n. 10 sämpylää/pelti).

Annetaan sämpylöiden kohota liinan alla n. 30 min. Uuni lämpiämään n. 215 – 220 asteeseen ja siten vain paistamaan (n. 15 – 20 min).

Parhaimmillaan sämpylät ovat tietysti heti uunista otettuna ja voita päälle levitettynä. Laitan itse jäähtyneet sämpylät pusseihin ja pakastan. Otan siten aina pari sämpylää kerrallaan käyttöön. Näin on tuoretta leipää tarjolla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *